Oláh Balázs - Digital Consultant - Digitális marketing tanácsadó

BLOG - Minden, ami digitális marketing

Megbízható a Facebook Advantage+ célzása?

2024, Jan 24 | Esettanulmány, Meta

A digitális marketing világában a Meta Advantage+ célzási megoldása egyre inkább előtérbe kerül. A Meta minden lehetséges csatornán – e-maileken, supportokon, és magán a platformján is – erőteljesen promotálja ezt az eszközt, különösen minden új hirdetéscsoport létrehozásakor.

Szakmai tapasztalataim alapján mindig is fenntartásokkal kezeltem az ilyen rendszerek által kínált javaslatokat, ezért ez esetben is óvatos megközelítést választottam. Az elméletek helyett a gyakorlati tapasztalatokra helyeztem a hangsúlyt, és elkezdtem tesztelni az Advantage+ funkciót különböző típusú kampányokban (conversion, a traffic és az engagment). Az eredmények nem csak meglepőek, hanem rendkívül tanulságosak is voltak, amelyeket most megosztok veletek.

Több ügyfelemnél is tapasztaltam, hogy engagement és traffic típusú Facebook kampányoknál a Facebook Advantage+ szinte egyáltalán nem veszi figyelembe a korhatár célzást. Kettő esetet fogok részletesen leírni, aminél még időben megtaláltam ezt a problémát.

Ha nem csak konverziós kampányokat használsz akkor erősen javaslom, hogy olvass tovább!

A eset – B2B Lead

Egyik ügyfelem számára B2B leadeket generálunk Facebookon keresztül. Erre én első körben mindig konverziós kampányt indítok, nem volt ez most sem másképp. Tesztelni viszont mindig kell és érdemes, ezét arra gondoltam, hogy megnézzük ugyanazzal a beállítással a Traffic kampány eredményeit is. Az elindulás után viszont gyorsan azon kaptam magam, hogy megnövekedett az idősebb( bőven a korhatár beállítás felett) felhasználóktól érkezett interakciók a hirdetésekre. Advantage+ célzás mind a kettő esetben be volt kapcsolva.
A beállított életkori célzás 25-55

B eset – Social interakciók

Egy másik ügyfelem számára Facebookon népszerűsítjük az aktuális posztjaikat meghatározott célközönségek számára. A célközönség miatt életkor korlátozás is be van állítva és arra gondoltam, hogy advantage+ célzással tesztelem a posztokra érkező kommentek/ reakciók eredményét. Szintén azt tapasztaltam, hogy a beállított életkori korlátozásokon kívül jelentek meg felhasználók.
A beállított életkori célzás: 18-55

Mik voltak az eredmények?

A következő eredményeket tapasztaltam:

A eset – B2B lead 

Az algoritmus a költségek 84%-át allokálta a nem megfelelő célközönségre, ami elképesztően magas arány. Erről a későbbiekben lesz még szó. A hirdetések megjelenésében is hasonló tendenciát figyeltem meg, ahol a megjelenések 76%-a érkezett a nem megfelelő célközönségtől. A kattintások tekintetében a 55-65+ korosztály adta a kattintások 88%-át.

Advantage+ célzás tapasztalat

B eset – Social interakciók:

Itt az algoritmus a költségvetés 45%-át fordította a célzásban nem szereplő korosztályra (55-65+). A hirdetések megjelenésében is jelentős eltérést tapasztaltam, ahol a megjelenések 40%-a szintén a célközönségen kívül esett. A posztok elköteleződésében a nem megfelelő célközönség adta az összes interakció 50%-át.

B eset - Advantage+ célzással

😱Ezek nagyon magas arányszámok!😱

A megoldás egyszerű.

A traffic és engagement kampányoknál minden esetben kikapcsoltam a Facebook Advantage+ funkcióját. Ezzel elértem mind a kettő esetben, hogy a célközönség kora az üzleti célok alapján beállított legyen. Az Advantage+ funkció kikapcsolása után a kampányok kiszolgálása azonnal helyreállt.

Konklúzió.

Alapvetően ennek a funkciónak az a lényege, hogy a beállításokon kívül is tapogatózzon (kiszolgáljon), ezért várható volt számomra, hogy lesz eltérés, csak ilyen óriásira nem számítottam.

Megígértem, korábban, hogy elmagyarázom, hogy miért költött szinte teljesen célzáson kívül a rendszer az A esetben. Egyszerűen azért, mert abból a korcsoportból érkeztek az interakciók( reakció, komment, megosztás, kattintás), így abba az irányba kezdett el optimalizálni. Ennek az oka, hogy a kisebb ellenállás felé megy az algoritmus és nem veszi ilyenkor figyelembe a célzási beállításokat.

Szinte minden esetben, kedvezőbb CPC és CPM árakat tapasztaltam. Esetenként fele akkora árakkal, mint amikor nem használok  Advantage+ funkciót. Konverziós kampányok esetében is észre lehet venni ilyen hatást, viszont jelentősen kisebb mértékben ( 5-10%) ami szerintem bőven  belefér. Ezért konverziós kampányoknál azt gondolom továbbra is használni fogom ez a funkciót.

Ha TE is hirdetsz a Meta rendszerén, akkor mindenképp ellenőrizd, hogy megfelelően szolgálnak ki a kampányaid vagy kérj segítséget tőlem és vedd fel velem a kapcsolatot.
Érdekel, hogy hogyan dolgozom? Tekintsd meg a szolgáltatásaimat.

PPC Kampánykezelés ( Google Ads, Meta, TikTok, LinkedIn)

PPC Kampánykezelés

Érj el új ügyfeleket profi PPC kampányokkal!

Analitika és Mérések - Google Analytics 4 és Google Tag Manager

Analitika és Mérés

Mutasd az analitikát, megmondom ki vagy!

Microsoft Clarity, Optimonk, Visual Website Optimizer - Konverzió optimalizálás eszközök

Konverziós Arány Optimalizálás

Legyen több vásárlód, ugyanakkkora forgalomból!

wordpress sales landing és weboldal készítés

Sales Landing / Weboldal készítés

Legyen konverzió optimalizált weboldalad

Social Média menedzsment - Facebook és Instagram

Social Media Management

Használj professzionális kreatív anyagokat és légy mindig naprakész!

kapcsolatfelvétel

Ha bármi felmerül benned,

vedd fel velem kapcsolatot!